Toen ik van mezelf begon te houden

Lessons 4 You - Wees lief voor jezelf

heb ik losgelaten wat niet goed voor me was:
voeding, mensen, spullen, situaties
en alles wat aan me trok, wat me weg leidde van mezelf.
Eerst noemde ik het ‘gezond egoïsme’
nu weet ik: dat is liefde voor jezelf.

Dit is een klein gedeelte van het gedicht wat Charlie Chaplin schreef op de dag dat hij 70 werd. Terugkijkend op zijn leven, ontdekte hij dat liefde voor jezelf alles in een ander perspectief zet en het leven mooier en lichter maakt.

Wees lief voor jezelf

Mensen kunnen vaak gemakkelijk lief en begripvol zijn voor anderen, maar tegelijkertijd keihard voor zichzelf. Dat komt omdat we zelfcompassie te snel gelijkstellen aan egoïsme en dat afkeuren. Het accepteren van jezelf, zoals je bent met al je fouten en onzekerheden, kan je juist helpen te veranderen. Mensen die lief zijn voor zichzelf, zijn niet alleen gelukkiger, maar ook lichamelijk gezonder.

Een doel voor ogen

Dat dit niet altijd even makkelijk is, weet ik als geen ander. Tijdens een deel van mijn schooltijd ben ik gepest. Waarom? Daar heb ik inmiddels antwoord op gevonden. Ik was authentiek én was absoluut geen meeloper. Ik wist vanaf mijn 4e jaar wat ik later wilde worden: juffrouw. Met dat doel altijd in gedachten, heb ik op een serieuze manier mijn schoolperiode doorlopen. Het was een weg met vallen en opstaan.

Accepteer dat je als mens verandert en steeds nieuwe ervaringen opdoet.

Herinneringen

Eens in de zoveel tijd sta ik stil bij mijn ervaringen. Geluksmomenten, waar ik zo intens van kon genieten en hele mooie herinneringen aan koester. Maar ook de moeilijke momenten, waar ik soms even geen uitweg zag en er toch elke keer sterker uit kwam. Door dicht bij mezelf te blijven, ben ik geworden wie ik nu ben.

Loslaten

Soms houden we zelf dingen in stand, waarvan we niet doorhebben dat ze niet goed voor ons zijn. Zo maken we ook regelmatig onbewust gebruik van een zelf vervullende voorspelling (selffulfilling prophecy). Een minderwaardigheidscomplex kan bijvoorbeeld prestaties beïnvloeden en dat zelfbeeld bevestigen. Dit kan weer leiden tot faalangst. Het is de kunst te doorbreken én los te laten wat niet goed voor je is.

Wees lief voor anderen

Binnen mijn werk als leerkracht, remedial teacher en coach begeleid ik kinderen en volwassenen om lief te zijn voor zichzelf, een doel voor ogen te hebben, te genieten van geluksmomenten, los te laten wat niet goed voor ze is en op zoek te gaan naar zichzelf.