Laat

Vertraag.
Vertraag.
Vertraag je stap.

Stap trager dan je hartslag vraagt.

Verlangzaam.
Verlangzaam.
Verlangzaam je verlangen.

En verdwijn met mate.

Neem niet je tijd.
En laat de tijd je nemen –

Laat.

@ Leonard Nolens

Bereikbaar zijn

In het dagelijks leven controleer ik elk uur wel even mijn mail, WhatsApp en Facebook. Er kunnen natuurlijk belangrijke berichten binnen komen van mijn directeur, collega’s en klanten. Tegenwoordig dien je bijna 24/7 bereikbaar te zijn. Onzin! Dat is iets, wat we onszelf opleggen.

Verlangen naar rust

Doordeweeks ben ik erg druk met mijn werk en studie. Mijn dagen zitten vol gepland. Ik laat weinig ruimte over voor ontspanning en spontane acties. Steeds vaker ging ik verlangen naar rust. Er moest iets veranderen. Op het juiste moment las ik iets over een retraite.

Stilte retraite

Toen ik mijn familie, vrienden en collega’s liet weten 3 dagen op stilte retraite te gaan in de Ardennen, verklaarden ze mij voor gek. Hoe kan nu iemand die de hele dag door kletst, 3 dagen haar mond houden? Ik moet toegeven dat ik ook mijn twijfels had en het erg spannend vond. 3 Dagen met onbekenden in de Ardennen verblijven, hoe zou dat zijn?

Tijd voor mezelf

Het was in een woord geweldig! Er stond van alles op het programma om tijd voor mezelf te maken en mijn gedachten de vrije loop te laten, zoals: meditatie, klankschalenconcert, stilte wandeling, mindfulness, labyrint lopen en een schrijfoefening. Alles heb ik met de volle 100% aandacht gevolgd. Ook schreef ik enkele gedichten tijdens deze dagen.

 

De stilte

De rust, de stilte, dit is nieuw voor mij.
Angst voor wat komen zou, nu toch blij.

Voor mij een oude eik, wuivend in de wind.
In mij weer dat onbevangen en vrije kind.

@ Monique van Zoelen, 19 december 2015

Verveling

Gisteravond werd mij pijnlijk duidelijk hoe snel iemand weer in zijn oude gewoontes terug valt. Sinds een week heb ik vakantie. In deze eerste week stond elke dag weer vol gepland. Gisteravond had ik even niets. Rust. Er bekroop mij een gevoel van verveling. Ik wist niet wat ik moest gaan doen. Normaal gesproken zou ik gelijk van alles gaan ondernemen. Nu dacht ik terug aan mijn retraite. Ik weet nu dat dit moment goed was. Weer één zijn met mezelf en de gedachten de vrije loop laten, zodat er mooie ideeën kunnen ontstaan.

Laat u deze rust ook toe?