Speelsheid voorziet in een nieuwe creatieve taal die kan doordringen tot in de diepe lagen van ons menszijn en bevordert vertrouwen, affectregulatie en vitaliteit. Mijn hele lijf roept: ‘Dat wil ik ook!’ Dat is ook een van de redenen dat ik gestart ben met de 2-jarige opleiding: Theater van het leven. In het tweede blok heb ik mogen spelen met het thema zichtbaarheid.

Dit is een thema wat al mijn hele leven terugkomt. Als hoogsensitief persoon ben ik gevoelig voor afwijzing (rejection sensitivity). Ik ben een extraverte HSP’er en heb vooral prikkels vanuit mijn omgeving nodig.

Als kind stond ik vaak in het middelpunt van de belangstelling, omdat ik energiek, enthousiast en aanwezig was. Aan de andere kant vond ik het weer spannend om in het middelpunt te staan en had ik liever niet dat de aandacht op mij gericht was. Vroeger had ik dus al te maken met dit speelveld en dat is er nog steeds.

Zichtbaarheid als ondernemer

Sinds ik ondernemer ben en me volledig richt op mijn praktijk, komen er ook spannende dingen op mijn pad, waarin ik zichtbaar mag zijn. Je kunt hierbij denken aan zichtbaar zijn op mijn websites, video’s op YouTube, spreken voor groepen en naar netwerkbijeenkomsten en congressen gaan. Allemaal vormen, waarbij ik mezelf mag laten zien.

Al deze dingen doe ik, omdat ik de uitdaging met mezelf aanga. Diep van binnen vind ik veel nog steeds spannend, omdat ik daarbij uit mijn comfortzone stap, de leerzone in. Ik ben mijn comfortzone aan het oprekken, zodat ik meer veerkracht ontwikkel en zo ook beter durf te spelen met mijn zichtbaarheid.

Drie categorieën van spel

Bij het thema zichtbaarheid heb ik op drie manieren gespeeld. Zo ben ik aan de slag gegaan met:

  • Mentaal spel
  • Belichaamd spel
  • Komisch spel

Bij mentaal spel ga je met je gedachten aan de slag. Je kent jezelf, daagt jezelf uit tot andere gedachtemogelijkheden en neemt je mentale gedachten niet meer zo serieus. Bij belichaamd spel gaat het over wat en hoe je iets ervaart van binnen of buiten. Daar ga je vervolgens mee aan de slag. Bij komisch spel ervaar je dat je lolligheid kunt ervaren in dat wat je doet. Je laat als het ware zien hoe grappig het is om ‘mens te zijn’.

Flow

Er waren oefeningen, waarbij ik volledig in de flow zat. Ik merkte dat ik haast geen gedachten had en alles om mij heen volledig kon loslaten. Ik genoot van de sensaties die ik voelde in mijn lichaam en kon helemaal opgaan in het moment en de opdracht.

Ik ben iemand die heel vaak vanuit het hoofd leeft. Mijn gedachten staan haast nooit stil. Daarom is het voor mij soms lastig om ook vanuit mijn lichaam te leven. Door de oefeningen tijdens deze opleiding, ervaar ik dat ik ook belichaamd spel kan uitvoeren.

Weerstand

Er zijn ook veel oefeningen waar ik weerstand, angst en onzekerheid voel. Dit zijn vooral de oefeningen, waarbij ik voor de hele groep iets in mijn eentje moet uitvoeren. Alle ogen zijn dan op mij gericht. Hier komen dan weer allerlei gedachten naar boven: ‘Doe ik het wel goed? Kan ik dit wel? Gaat niemand me uitlachen? Wat als iets niet lukt of ik een black-out krijg?’ Mijn gevoeligheid voor afwijzing komt dan regelmatig boven.

Blijven oefenen

Toch geef ik niet op, ondanks dat ik het spannend vind en voel dat ik regelmatig in de leer- en paniekzone terecht kom. Ik weet dat ik iets goeds aan het doen ben. Ik rek mijn comfortzone uit en laat mijn lichaam ervaren, dat het niet erg is dat ik spanning voel en dat er emoties boven komen. Deze mogen er allemaal zijn, in welke vorm dan ook.

Door te blijven oefenen, weet ik zeker dat ik mezelf als mens, coach en partner verder ontwikkel en hierdoor ook meer uit het leven kan halen. Door nu mijn comfortzone te vergroten, weet ik dat ik ook van meer betekenis kan zijn voor mijn coachklanten.

Toolbox van veerkracht

Tijdens mijn coachtrajecten zet ik regelmatig de Toolbox van veerkracht in. De onderdelen: onbevangenheid, (los)laten, aandacht, toelaten, aangaan, flexibiliteit, gelijkwaardigheid, genieten én waarde(n)vol leven, komen hierbij allemaal aan bod.

Dit zijn ook de onderdelen waar ik dagelijks zelf bij stil sta en doorheen ga. Bij elke nieuwe situatie pas ik deze verschillende stappen toe, zodat ik mezelf de tijd en ruimte geef om te groeien. Dit is wat ik jou ook gun.

Merk jij bij jezelf dat je in bovenstaande onderdelen nog wel wat winst te behalen hebt? Heb jij ook nog wat stappen te zetten op het gebied van zichtbaarheid en jezelf kunnen en mogen zijn? Dan ben ik graag jouw coach om naast je te lopen en je te spiegelen waar nodig, te bevragen en ook uit te dagen om het volgende stapje te zetten.

Plan hier jouw gratis intakegesprek in.