Een kind uit mijn klas (groep 4) staat ineens op van haar stoel, loopt naar mij toe en geeft me een knuffel. Ze blijft me stevig vasthouden. Op een fluisterende toon zeg ik haar dat het goed is en dat ze best een knuffel mag komen halen als ze die nodig heeft. Ze antwoord: “Nee, die heb ik niet nodig, maar die heeft u nodig, u bent zo ontzettend moe.” En ze had op dat moment gelijk.

De kans is groot dat dit een hooggevoelig kind is. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat 15-20% van de gehele wereldbevolking hooggevoelig is. Dit betekent 1 op de 5 á 6 mensen. Hooggevoeligheid is een karaktereigenschap en geen stoornis zoals ADHD, ADD of PDD NOS. Wel kan het in combinatie met een stoornis voorkomen.

Lessons 4 You - Hersenhelften van een beelddenkerBij de meeste mensen is de linker hersenhelft dominant en stuurt deze de rechter hersenhelft aan. Gevoelige mensen maken meer gebruik van de rechter hersenhelft en die stuurt dan de linker hersenhelft aan. Bij hooggevoelige mensen komt de hoeveelheid aan informatie binnen via de zintuigen en (een vorm van) intuïtie.

Het onderwijs in Nederland is hoofdzakelijk gericht op de linkerhersenhelft activiteiten. Kinderen moeten stil zitten, luisteren en onthouden wat er wordt verteld. Er is veel aandacht voor taal, rekenen en het aanleren van regels. Als een kind met een actieve rechterhersenhelft, uitsluitend lesstof aangeboden krijgt waarbij een beroep wordt gedaan op de activiteiten van de linker hersenhelft, kan dit leiden tot problemen ten aanzien van aandacht, leerprestaties en gedrag.

Bij Lessons4you wordt er niet alleen aandacht besteed aan linker hersenhelft activiteiten, maar kan er ook gekeken worden of een kind er meer baat bij heeft om de lesstof via de rechterhersenhelft aangeboden te krijgen. Dit is zo omdat de stof dan beter blijft hangen en minder problemen tot gevolg heeft. Door het vergroten van kennis over hooggevoeligheid, kunt u de hooggevoeligheid van uw kind of uzelf herkennen, erkennen en accepteren.

Meer informatie?

Als u graag meer informatie wilt over hooggevoeligheid bij uzelf, uw kind of iemand anders binnen uw kennissenkring, kunt u contact opnemen om te kijken wat ik voor u kan betekenen. Hier vindt u nog meer informatie: https://lessons4you.nl/diensten/