“Het grootste geluk zit in jezelf, onthoud dat en je kunt alles wat je maar wilt.”

Deze tekst stond op de geluksmunt die ik, samen met een mooie bos bloemen, van een Pabo-studente kreeg.

Durf hulp te vragenLessons 4 You - Steuntje in de rug nodig

Deze Pabo-studente nam contact met mij op. Het lukte haar niet om de toets Gecijferdheid te halen. De wil was er absoluut. Het ontbrak alleen aan een stukje zelfvertrouwen én de handigheid om moeilijke sommen op te lossen. Door hulp te vragen, te investeren en mijn tips ter harte te nemen, is het haar gelukt.

Ze had alleen dat extra steuntje in de rug nodig.

Niets is wat het lijkt

Een jongen wandelt mijn praktijk binnen. Zijn stoere uiterlijk valt me gelijk op. Spijkerbroek met gaten, wijde trui met capuchon en een petje. Hij moest van zijn moeder naar mijn praktijk komen en was niet gemotiveerd. Althans, dat is wat hij vertelde én hoe hij het liet overkomen. Echter is niets wat het lijkt.

Deze jongen had al op vroege leeftijd de diagnose ADHD gekregen. Hij vond het fijn dat er een naam was voor zijn problemen. Aan de andere kant zorgde deze diagnose vaak voor onbegrip vanuit de omgeving. Tenslotte zijn kinderen met ADHD

‘alle dagen heel druk’, toch? Nee!

Deze jongen had behoefte aan structuur en duidelijkheid. Als hij eenmaal doorhad hoe hij iets moest aanpakken, ging het erg goed met hem. Door mezelf te verdiepen in zijn interesses, kon ik gesprekken met hem hierover voeren. Hij voelde zich gewaardeerd en zijn zelfvertrouwen kwam langzaam weer terug. Hij had alleen dat extra steuntje in de rug nodig.

Onbegrepen voelen

Voor mij zit een vrouw die zelfverzekerd over komt en alles prima voor elkaar heeft. Ze voelt zich echter vaak onbegrepen door haar omgeving. Prikkels komen bij haar heftiger binnen. Ook houdt ze er langer last van, als haar iets negatiefs is overkomen. Zelf had ze al wat informatie gezocht op internet over hooggevoeligheid (HSP).

Samen hebben we gekeken naar de kenmerken die passen bij HSP en waar zij zichzelf in herkent. Voor haar was dit even moeilijk, maar vele puzzelstukjes vielen op zijn plaats. Na het proces van accepteren, volgt de volgende stap: manieren vinden om niet overprikkeld te raken en eigen grenzen goed te bewaken. Zij zal stappen zetten en groeien. Ze had alleen dat extra steuntje in de rug nodig.

The only way to do great work is to love what you do.” – Steve Jobs

Ik geniet van mijn werk. Elke dag weer. Ik voel me dankbaar dat ik kinderen en volwassenen dat extra steuntje in de rug mag geven. Zij laten mij ervaren dat het grootste geluk in mijzelf zit.

Ik had alleen dat extra steuntje in de rug nodig.