Ergens in april dit jaar besloot ik voor mezelf dat ik een lange watervast wilde doen. Dus een vorm van vasten waarin je niks anders consumeert dan water. Ik had er al wat dingen over gelezen en gehoord, en het leek me mooi dit eens te ervaren. Als ik het tegen mensen zei, begrepen ze niet goed waarom ik dat zou doen. ‘Dat is toch niet gezond? Je bent gek om dat te gaan doen!’ Mijn besluit stond vast.

Voorbereiding

Ik plande direct vijf dagen vrij waarin ik zou gaan watervasten. Daardoor had ik het gevoel dat ik er niet meer onderuit kon en stond mij ook niets meer in de weg. De maanden voorafgaand aan mijn watervast las ik er veel over en ook over de ervaringen van anderen. Die waren soms niet mals. Het leek me echt pittig om te gaan doen, maar het zou me ook veel gaan opleveren. In het weekend voorafgaand aan die vijf dagen, had ik voor het eerst één dag gevast om te zien hoe mijn lichaam hierop zou reageren en om mijn lichaam alvast voor te bereiden.

Ik ervaarde in de middag een groter hongergevoel. Dit is normaal de periode dat ik eet, tussen 10:00 en 18:00 meestal. Ik ben veel water gaan drinken, zodat het hongergevoel beheersbaar was. Daarnaast had ik veel energie en een goede focus. En mijn stress kwam op 20 uit. Dit was mijn laagste score ooit. Dit bewees mij inderdaad dat eten veel energie kost voor ons lichaam en we daardoor ook een hoger stressniveau hebben, en dus ook meer kans op ontstekingen. Dit gaf mij goede moed om een week later een meerdaagse watervast te doen.

In de dagen voorafgaand werd ik steeds zenuwachtiger

Dagen voor de watervast

In de dagen voorafgaand aan de watervast, werd ik steeds zenuwachtiger. Ik begon mezelf vragen te stellen als:
• Zou ik dit kunnen volhouden?
• Wat ga ik zoal tegenkomen?
• Hoe ga ik me erbij voelen?
• Krijg ik veel lichamelijke klachten?
Allemaal onnodige vragen, die ik toch niet kon beantwoorden. Ik moest het gewoon gaan ervaren. Op zondagavond at ik mijn laatste gezonde maaltijd: beetje glutenvrije pasta, met veel verse groenten en kabeljauw. Nog even wat laatste vitaminen en gezonde voedingstoffen naar binnen krijgen en dan aan de slag.

Dag 1

In de ochtend dacht ik steeds dat ik het eten wel zou gaan missen. Mijn lichaam was overal nog oké mee. Ik wilde gaan wandelen, maar het regende heel hard. Dat zou het ook de komende drie dagen doen. Geen smoesjes dus, regenjas aan en gaan. Ik heb onderweg nog een video opgenomen en deze op social media geplaatst om te laten zien welke uitdaging ik met mezelf was aangegaan, en ook om te laten weten dat ik dus minder of niet op social media zou zitten.

In de middag kreeg ik meer het gevoel van verveling. Ik dacht tussendoor ook meer aan eten. Je merkt nu pas hoe vaak we een bepaalde gewoonte hebben qua eten en drinken. Voor m’n gezondheid en gewicht zal dit echt wel een mooie stap zijn. Ik had een goede focus en heb veel taken uitgevoerd voor mijn werk en privé.

Je merkt nu pas hoe vaak we een bepaalde gewoonte hebben qua eten en drinken

Soms voelt niets doen en relaxen als lui zijn en lanterfanten. Ik sta mezelf dit niet vaak toe. Even stil staan en niets doen. Ik vul mijn vrije tijd altijd weer in. Vandaag luisterde ik naar mijn innerlijke stem en wat die nodig had. Zo heb ik in bad gezeten, op bed gelegen, nagedacht over van alles en vooral in het moment geweest.

In de avond had ik het wat lastiger, omdat mijn partner toen weer thuis kwam. Ik werd uit een soort van bubbel gehaald en hij moest natuurlijk ook nog eten. De geuren en de kauwgeluiden waren even lastig, maar ik kon mijn mind zo sterk maken om er geen last van te hebben en dronk ondertussen nog maar een glas water.

Dag 2

In de ochtend voelde ik me wat slapper. Toen ik ging wandelen, merkte ik dat ik vertraagde en langzamer liep dan normaal. Hele bijzondere gewaarwording. Ik luisterde bij thuiskomst gelijk naar mijn lichaam en ging op bed liggen. Na een half uur kon ik er weer tegenaan. Ik kreeg een ingeving dat ik fit, energiek en gezond wil blijven, zodat ik op latere leeftijd ook nog kan blijven genieten van mijn mooie leven.

Ik kon loslaten dat het allemaal langzamer ging

In de middag schreef ik meerdere artikelen voor de inspiratiemails voor mijn praktijk. Het ging langzamer dan normaal, maar ze ontstonden wel vanuit flow en inspiratie. Ik kon zelfs loslaten dat het langzamer ging. Ik vroeg me nog wel af of ik mijn Q&A-sessie wel door moest laten gaan morgen van mijn platform. Ik ben ondertussen een paar keer in de koelkast gaan kijken wat voor lekkers er allemaal stond. Maar nee, ik bleef streng en krachtig.

In avond keek ik gezellig tv met mijn partner en voelde ik heel intens wat ik wilde en nodig had. De poetshulp die morgenochtend zou komen, moest afgezegd worden. Ik wilde niemand in mijn persoonlijke ruimte en wilde met mezelf alleen zijn. Mijn partner vond het een beetje stom om zo laat af te zeggen en mopperde wat, maar ik voelde heel intens dat dit was wat ik nodig had. De poetshulp werd afgezegd. Normaal ga ik dan twijfelen en vind ik het vervelend voor anderen. Nu voelde ik heel duidelijk dat ik goed voor mezelf zorgde.

Dag 3

In de ochtend was ik blijven liggen, daarna had ik nog een online bijeenkomst waar ik echt mezelf was geweest. Ik was in een soort trance en alles kwam versterkt binnen. Vreemde gewaarwording. Ik voelde heel sterk dat mijn Q&A-sessie door mocht gaan en ook hoe. Ik ging hem voorbereiden en in de middag was het zover.

Ik vertelde de leden waar ik mee bezig was en wat het mij tot dan toe had gebracht. Daarna ging ik alle vragen beantwoorden die waren ingestuurd. Ik merkte aan het begin dat ik moest rillen en moeilijker op woorden kon komen. Ik was nog steeds vertraagd. Mensen die mij al wat langer kennen, zeiden achteraf dat ik zo’n mooie rust over me heen had. Ik kon zelfs loslaten dat er een vrachtwagen kwam laden en lossen tijdens mijn Q&A-sessie.

Om 18:30 had ik mijn drie dagen watervasten gehaald. Ik voelde aan alles dat ik nog even door mocht gaan. Ik wilde in ieder geval doorgaan tot de Circle van FEEM. Dan kon ik nog even de diepte in en was het daarna voor mij oké en had ik mijn vooraf bedachte doelen gehaald.

Dan zie ik weer hoe ik ben als ik vertraag en wat het me oplevert

Dag 4

Ik heb tot 8:30 in bed gelegen en ging daarna wandelen. Toen zag ik pas hoeveel energie dat kost. Ik was volledig vertraagd en kwam bijna niet vooruit. Ik nam ook nu weer een afsluitende video op die ik weer op social media plaatste. Dit is echt een mooie herinnering voor mezelf. Als ik dan nog eens in de ratrace trap en loop te hollen in het dagelijks leven, zie ik weer hoe ik ben als ik vertraagd ben en wat het me oplevert.

Ik was aanwezig bij de Circle en deelde daar een aantal mooie lessen die het vasten me al had opgeleverd:
• Ik mag vaker vertragen
• Minder eten is goed voor me en kan makkelijk
• Honger zit tussen mijn oren
• Ik mag voor mezelf zorgen, keuzes maken en loslaten

Om 13:30 sloot ik mijn watervast af en had ik er bijna 4 dagen opzitten. Ik merkte dat ik nog wel een paar dagen had kunnen doorgaan. Mijn lichaam had geen honger meer. Het enige wat soms om de hoek kwam kijken, was die stem in mijn hoofd. Maar ik weet nu hoe krachtig en mentaal sterk ik ben. Ik heb het gevoel dat ik nu alles aan kan. Dit ga ik echt inzetten!

Ik heb het gevoel dat ik nu alles aan kan

Ik sloot mijn watervast af met een gezond sapje met: appel, mango, spinazie, avocado en banaan. Ondertussen had ik rustgevende muziek opgezet. Iedere slok was een smaaksensatie. Ik heb intens genoten van de geur en de smaak.

Ik weet nu al dat ik voortaan meer geniet van wat ik binnen krijg en tot me neem. Ik ga de smaken veel intenser ervaren en er meer van genieten. Ik gun mijn lichaam en geest dit. Op naar meer vitaliteit en spiritualiteit. Daarnaast weet ik ook dat dit beter zal zijn voor mijn darmen en ik weloverwogen keuzes zal maken voor mijn lichaam nu het zo gereinigd is. Ik ervaar een strakkere en mooiere huid en de 3,3 kilo die ik ermee afviel, zijn ook mooi meegenomen. En ik weet zeker dat er nog veel meer voordelen gaan komen achteraf.

Ik heb mezelf beter mogen leren kennen en had dit niet willen missen

Het was een mooie reis naar binnen. Ik heb mezelf beter mogen leren kennen en had dit niet willen missen. Ik ben trots op mezelf en dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken. Op naar een gezonder leven, met meer vertraging en stilte en vaker stil staan bij die innerlijke stem!