Ik ben bang…

Misschien bent u bang voor spinnen, omdat u dit als kind van uw ouders heeft meegekregen. Misschien heeft u hoogtevrees, waar iedereen wel eens last van heeft. Als uw angst voor iets uit de hand loopt en u er haast geen controle over heeft, is er sprake van een angststoornis. Bijna 10% van de Nederlandse bevolking heeft in de loop van zijn of haar leven last van een angststoornis. In meer dan 50% van de gevallen is de stoornis voor het veertiende jaar ontstaan. 

Oorzaken angststoornissen

In mijn praktijk begeleid ik regelmatig kinderen met een angststoornis. De meest voorkomende vormen van angst bij kinderen zijn: faalangst, separatieangst en schoolfobie. Er zijn verschillende oorzaken hoe een angststoornis kan ontstaan:

  • Langdurige stress
  • Persoonlijkheidskenmerken
  • Jeugdervaringen
  • Angst voor sociaal contact
  • Ingrijpende gebeurtenissen
  • Angst om te falen

Maar wat ik nog belangrijker vind: Hoe kom je er vanaf?

Coaching bij angst - Wat zou je willen durven?

Individuele begeleiding

Voor de behandeling van angst-stoornissen zet Lessons4you individuele begeleiding in. We gaan aan de slag om sociale vaardigheden aan te leren en om te zorgen dat het kind weer zelfvertrouwen heeft. Bij faalangst helpt Lessons4you ook bij het aanleren van bepaalde studievaardigheden. Het is bij dit traject erg belangrijk dat de ouders en school goed samenwerken en regelmatig contact hebben. Afspraken die gemaakt worden, dienen nagekomen te worden, zodat de situatie voorspelbaar wordt.

Helpende gedachten

Een kind met een angststoornis belandt vaak in een vicieuze cirkel. Vaak lopen de feiten, gedachten en gevoelens door elkaar. Om het kind meer inzicht te geven maakt Lessons4you gebruik van coachspellen en de methode ‘Teken je gesprek’. Hierdoor wordt inzichtelijk wat er aan de hand is en hoe het kind bepaalde dingen zelf in stand houdt. Het kind kiest een actiepunt uit waar het aan gaat werken en maakt hierbij gebruik van helpende gedachten. Uiteindelijk gaat het weer vol zelfvertrouwen naar school.

Ik heb het nog nooit gedaan,

dus ik denk dat ik het wel kan.

Pippi  Langkous

Coaching bij Lessons4you - Het inzetten van helpende gedachten inzetten